zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Miodownik

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Mój pierwszy miodownik - kombinacja kilku przepisów

Miodownik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik

 

  • Ciasto :
  • 3/4 szk płynnego naturalnego miodu
  • 3/4 kostki margaryny Palma z murzynkiem
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 3/4 szk białego cukru
  • 4 szk mąki pszennej typ 500

 

  • Masa :
  • 2 szk mleka 3,2 %
  • 3/4 kostki margaryny Palm z murzynkiem
  • 3/4 szk białego cukru
  • 2 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masy krówkowej o smaku kajmakowym
  • 100 g masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 1 szk słodkiej śmietany 18 %

 

  • Dodatkowo :
  • 1 szk płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Miodownik
CIASTO : Do jednej z misek przesiać mąkę, dodać cukier. Zimną margarynę zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Za pomocą miksera połączyć składniki. Potem do drugiej i mniejszej miski wbić jajka, wlać miód, dodać pozostałe składniki czyli śmietanę, sodę i mikserem wymieszać. Płynne składniki przelać do miski z wymieszaną mąką i miksować aż się lekko wszystko połączy w grudkowe ciasto. Masę wyłożyć na stolnicę lub blat i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą z nich wałkować na placki o wymiarach 20 x 29 cm najlepiej na przyciętych pod wymiar papierach do pieczenia ( to ułatwi pracę ). Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 29 cm i upiec każdy placek osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 15 minut każdy. Ze wszystkich placków po upieczeniu zdjąć papiery a same placki wystudzić na ściereczce. Płatki migdałowe uprażyć na patelni i przesypać do miseczki. MASA : Do średniego garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i obie masy i zagotować. Od czasu do czasu mieszać aby masy krówkowe się rozpuściły. Do innego naczynia wlać śmietanę, wbić jajka wsypać cukier waniliowy i budynie i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać masę z naczynia i energicznie mieszając ugotować budyń. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek położyć w blaszce w której się placki piekły. Na ten placek wyłożyć część gorącej masy, rozsmarować ją po powierzchni placka i przykryć drugim. Czynność powtórzyć. Resztę masy rozsmarować na trzecim placku i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do związania się ciasta aby placki lekko nasiąkły. Kroić najlepiej w kostkę.
Miodownik
Etap 1połączyć suche składniki i osobno mokre
Miodownik
Etap 2po zagnieceniu ciasta wałkowac na trzy placki
Miodownik
Etap 3placki upiec i ugotwac masę budyniową
Miodownik
Etap 4przekładać placki masą i posypac na koniec płatkami