Sposób przygotowania:
Miodownik
CIASTO : Do jednej z misek przesiać mąkę, dodać cukier. Zimną margarynę zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Za pomocą miksera połączyć składniki. Potem do drugiej i mniejszej miski wbić jajka, wlać miód, dodać pozostałe składniki czyli śmietanę, sodę i mikserem wymieszać. Płynne składniki przelać do miski z wymieszaną mąką i miksować aż się lekko wszystko połączy w grudkowe ciasto. Masę wyłożyć na stolnicę lub blat i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą z nich wałkować na placki o wymiarach 20 x 29 cm najlepiej na przyciętych pod wymiar papierach do pieczenia ( to ułatwi pracę ). Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 29 cm i upiec każdy placek osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 15 minut każdy. Ze wszystkich placków po upieczeniu zdjąć papiery a same placki wystudzić na ściereczce. Płatki migdałowe uprażyć na patelni i przesypać do miseczki. MASA : Do średniego garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i obie masy i zagotować. Od czasu do czasu mieszać aby masy krówkowe się rozpuściły. Do innego naczynia wlać śmietanę, wbić jajka wsypać cukier waniliowy i budynie i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać masę z naczynia i energicznie mieszając ugotować budyń. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek położyć w blaszce w której się placki piekły. Na ten placek wyłożyć część gorącej masy, rozsmarować ją po powierzchni placka i przykryć drugim. Czynność powtórzyć. Resztę masy rozsmarować na trzecim placku i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do związania się ciasta aby placki lekko nasiąkły. Kroić najlepiej w kostkę.
zewa
jaNina
Własnie degustowałam miodownika przygotowanego przez uczniów szkoły gastronomicznej - był bardzo smaczny choć tylko z masą grysikową.
Twój Ewuniu jest bardzo wypasiony i smakowity!
misia5
zewa
Dziękuję Ninko. ja pierwszy raz robiłam miodownik i na pewno nie ostatni. Ta masa trochę kombinowana bo z masami krówkowymi ale było pysznie.
zewa
Ciasta nie ma ale na święta upiekę więc podeślę Ci porcyjkę :)