Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Miodownik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto, idealne na jesienne dni.

Miodownik

Składniki:

Miodownik

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miodownik
Mąkę przesiać do miski i wymieszać ją z cukrem oraz sodą. Dodać miód, 2 jajka, oraz 125 g masła (lub ewentualnie margaryny) pokrojonego w kawałki. Wymieszać wszystko łyżką i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić je na 3 porcje. Dno dużej prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia i jej dno wylepić pierwszą porcją ciasta. Wstawiać blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 min w temp. 180 stopni (do złotego koloru). Tak samo postąpić z pozostałymi częściami. Uwaga: Przed wyjęciem upieczonego ciasta z blaszki należy odczekać, aż ostygnie (aby się nie połamało). Upieczone placki odstawić do całkowitego ostudzenia.Z 1/2 laski wanilii wyjąć ziarenka, wymieszać je z cukrem pudrem. Do garnka wlać 2 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukier puder z ziarenkami oraz wydrążoną laskę wanilii. Zagotować. Do 1/2 szklanki mleka dodać kaszę mannę oraz żółtko i zmiksować. Laskę wanilii wyjąć z gotującego się mleka, wlać mleko z kaszą manną i żółtkiem. Dokładnie wymieszać. Gotować, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego grysiku. Garnek z grysikiem zdjąć z ognia i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni kaszki. Grysik wystudzić. Miękkie masło (200 g) ucierać miksem, aż będzie białe. Następnie, cały czas miksując, dodawać zimny grysik małymi porcjami. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Prostokątną formę wyłożyć folią aluminiową i papierem do pieczenia. Na jej dnie umieścić jeden całkowicie ostudzony placek. Równomiernie wyłożyć na niego połowę kremu i przykryć kolejnym plackiem. Posmarować go drugą część kremu i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 10-12 godz, aby placki zmiękły. Bezpośrednio przed podaniem posypać cukrem pudrem.