Sposób przygotowania:
Miodownik bożonarodzeniowa szopka
Ciasto: Margarynę/masło rozpuszczamy z miodem. Łączymy ze sobą suche składniki- sodę, sól, proszek do pieczenia, mąkę oraz przyprawy- gałkę i utarty w moździerzu kardamon. Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do nich naprzemiennie składniki sypkie, śmietanę oraz miodowe masełko. Ciasto rozsmarowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Pieczemy 13-15 minut, termoobieg, 180 stopni. Placek studzimy, należy odkroić kawałek ciasta- z niego wycinamy gwiazdę betlejemską do ozdoby szopki. Pozostały placek smarujemy dżemem i kroimy na 4 części tak, by 1 była najszersza, druga nieco węższa od 1. , trzecia węższa od drugiej, a czwarta od trzeciej. Masa- Cukier i miód zagotowujemy z wodą, dodajemy ocet i dalej gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż powstanie gęsty syrop. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie cały czas miksując dodajemy do nich cienkim strumieniem gorący miodowy syrop. Białka z syropem cały czas miksując ubijamy nad kąpielą wodną, aby masa stała się sztywna i puszysta- ok. 5 minut. Następnie ściągamy je znad kąpieli wodnej i cały czas miksujemy, aż miska i masa będą miały temp. pokojową, pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy do niego masę białkową. Wszystkie cztery kawałki ciasta smarujemy połową masy miodowej. Największy prostokąt układamy na paterze, na nim pośrodku drugi węższy, na nim trzeci, a na samym końcu czwarty najwęższy. Całą piramidkę wykańczamy i wyrównujemy pozostałą częścią masy. Wyciętą gwiazdkę pokrywamy również masą i umieszczamy ją na górze szopki. Pisakiem cukrowym wyzdabiamy gotową szopkę. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!