gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Miodownik Gosi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubimy blaty miodowe piekę je bardzo często ale za każdym razem staram się coś zmienić aby wyszło pyszne ciasto.

Miodownik  Gosi Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Miodownik Gosi

 

 

  • Masa orzechowa
  • 30 dkg posiekanych orzechów
  • 10 dkg cukru kokosowego
  • 10 dkg masła
  • 3-4 łyżki miodu

 

  • Dodatkowo
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w małej ilości wody
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • do dekoracji kawa mielona
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Miodownik Gosi
Wykonanie masy na miodowe blaty.

Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę wsypujemy cukier, dodajemy miód, wbijamy jajka.

Do małej miseczki wlewamy śmietanę dodajemy sodę mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto.

Masę dzielimy na dwie części. 

Ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem 24/40 cm i pieczemy około 12-15 minut.

Przygotowanie masy orzechowej na drugi blat miodowy.

Do garnka wkładamy masło ,miód i cukier podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą następnie wsypujemy orzechy chwilę trzymamy na kuchence prażymy.

Wałkujemy drugi kawałek masy na blat miodowy na górę wykładamy przygotowaną masę orzechową.

Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Składanie miodownika:

Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie zalewamy wrzątkiem mieszamy i studzimy.

Blat miodowy z orzechami smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.

Ubijamy śmietanę z cukrem pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i kawę 

Masę śmietanową wylewamy na dżem trochę zostawiamy na górę do posmarowania blatu.

Na śmietanę wkładamy blat miodowy i smarujemy pozostałą śmietaną.

Górę ciasta dekorujemy dowolnie ja posypałam suchą kawą mieloną.



POLECAM!!!
Miodownik  Gosi
Masą wykładamy blaszkę wałkujemy i nakłuwamy widelcem
Miodownik  Gosi
W garnku roztapiamy masło i cukier wsypujemy orzechy
Miodownik  Gosi
Ciepłą masę orzechową wykładamy na przygotowany blat miodowy
Miodownik  Gosi
Ubijamy śmietankę z cukrem na koniec wlewamy rozpuszczoną kawę
Miodownik  Gosi
Górę ciasta dekorujemy dowolnie.
Miodownik  Gosi
Takie pyszne ciasto miodowe zrobiłam na sylwestra.