Sposób przygotowania:
Miodownik Gosi
Wykonanie masy na miodowe blaty.
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę wsypujemy cukier, dodajemy miód, wbijamy jajka.
Do małej miseczki wlewamy śmietanę dodajemy sodę mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto.
Masę dzielimy na dwie części.
Ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem 24/40 cm i pieczemy około 12-15 minut.
Przygotowanie masy orzechowej na drugi blat miodowy.
Do garnka wkładamy masło ,miód i cukier podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą następnie wsypujemy orzechy chwilę trzymamy na kuchence prażymy.
Wałkujemy drugi kawałek masy na blat miodowy na górę wykładamy przygotowaną masę orzechową.
Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Składanie miodownika:
Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie zalewamy wrzątkiem mieszamy i studzimy.
Blat miodowy z orzechami smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Ubijamy śmietanę z cukrem pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i kawę
Masę śmietanową wylewamy na dżem trochę zostawiamy na górę do posmarowania blatu.
Na śmietanę wkładamy blat miodowy i smarujemy pozostałą śmietaną.
Górę ciasta dekorujemy dowolnie ja posypałam suchą kawą mieloną.
POLECAM!!!
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę wsypujemy cukier, dodajemy miód, wbijamy jajka.
Do małej miseczki wlewamy śmietanę dodajemy sodę mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto.
Masę dzielimy na dwie części.
Ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem 24/40 cm i pieczemy około 12-15 minut.
Przygotowanie masy orzechowej na drugi blat miodowy.
Do garnka wkładamy masło ,miód i cukier podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą następnie wsypujemy orzechy chwilę trzymamy na kuchence prażymy.
Wałkujemy drugi kawałek masy na blat miodowy na górę wykładamy przygotowaną masę orzechową.
Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Składanie miodownika:
Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie zalewamy wrzątkiem mieszamy i studzimy.
Blat miodowy z orzechami smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Ubijamy śmietanę z cukrem pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i kawę
Masę śmietanową wylewamy na dżem trochę zostawiamy na górę do posmarowania blatu.
Na śmietanę wkładamy blat miodowy i smarujemy pozostałą śmietaną.
Górę ciasta dekorujemy dowolnie ja posypałam suchą kawą mieloną.
POLECAM!!!
gusia1000