Sposób przygotowania:
Miodownik orzechowy
CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem. Piec w 180 stop.przez 15 minut.
WARSTWA ORZECHOWA Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić.
KREM Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować. Do pozostałej części mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje do zagotowania. Masę odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę.
SKŁADANIE CIASTA 1 - ciasto miodowe 2 - krem 3 - ciasto miodowe z orzechami 4 - polewa.
WARSTWA ORZECHOWA Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić.
KREM Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować. Do pozostałej części mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje do zagotowania. Masę odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę.
SKŁADANIE CIASTA 1 - ciasto miodowe 2 - krem 3 - ciasto miodowe z orzechami 4 - polewa.