Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Miodownik orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasto do kawy miodowo-orzechowe

Miodownik orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik orzechowy

 

Sposób przygotowania:

Miodownik orzechowy
CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem. Piec w 180 stop.przez 15 minut.



WARSTWA ORZECHOWA Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić.



KREM Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować. Do pozostałej części mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje do zagotowania. Masę odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę.



SKŁADANIE CIASTA 1 - ciasto miodowe 2 - krem 3 - ciasto miodowe z orzechami 4 - polewa.
Miodownik orzechowy
Z podanych składników zostało przygotowane ciasto
Miodownik orzechowy
Warstwa orzechowa została przygotowana z miodem
Miodownik orzechowy
Na ciasto została wyłożona warstwa orzechowa
Miodownik orzechowy
Ciasto zostało upieczone i przełożone kremem