Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Miodownik z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto jest przepyszne z dodatkiem powideł śliwkowych nie jest takie słodkie. Moja rodzinka uwielbia takie ciasta.

Miodownik z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik z powidłami

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z powidłami
Ciasto Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem Upiec każdy placek oddzielnie na złoty kolor. Krem Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Następnie na gotujące się mleko wsypać kaszę, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się kluchy, gotować do zgęstnienia, ostudzić. Do miski przełożyć pokrojoną na kawałki margarynę, utrzeć. Do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy manny, 2 krople aromatu rumowego i łyżkę soku z cytryny, dokładnie utrzeć. Podzielić na 2 części i 2 łyżki odłożyć na wierzch do posmarowania ciasta. Polewa: Do rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao, na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Składanie ciasta: Pierwsze i drugie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i kremem. Przykryć ostatnim plackiem, posmarować kremem i polać polewą.
Miodownik z powidłami
Ciasto wyłożono na wysmarowaną tłuszczem blachę
Miodownik z powidłami
Wszystkie trzy placki upieczone na złoty kolor
Miodownik z powidłami
Ciasto przełożone powidłami i kremem z kaszy manny
Miodownik z powidłami
Gotowe ciasto miodownik polane polewą czekoladową