Sposób przygotowania:
Miodownik z ryżem preparowanym
Jaja z cukrem utrzeć do białości, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej oraz wymieszać dokładnie. Nagrzać piekarnik do 160 st.C, natłuścić blachę i wyłożyć ją pergaminem do pieczenia. Wylać ciasto na blachę i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni. Wstawić na 20 min. do średnio nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu nie wyjmować jeszcze ciasta, ale piekarnik wyłączyć, aby wystygło. Potem wyjąć blachę na deskę drewnianą. Przygotować masę miodową z ryżem preparowanym: rozpuścić miód z masłem, i mlekiem migdałowym, mieszając go na małym ogniu, aby nie przywierał do dna rondelka. Zestawić na bok naczynie i wsypać woreczek ryżu preparowanego i wymieszać go z masą miodową. Ostudzić masę i rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Można udekorować po wierzchu połówkami orzechów włoskich lub laskowych. Kroić ciasto i podawać na talerzykach deserowych.