p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Mniam, mniam z piwem

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Uwielbiam trunek z tytułu potrawy, tak że więcej już nie powiem :))

Mniam, mniam z piwem

Składniki:

Mniam, mniam z piwem

 

  • Filety z kurczaka c450 – 500 g
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka fasolki „ Kidney bohnen” (czerwona fasola) do kupienia w np. Lidl, Real itp.
  • 2 puszki pomidorów na pizzę
  • - ½ butelki piwa ( ja używam „Krombacher” 0,5 l, polecam piwo grupy „Pils” np. „Tyskie”)
  • 1 szklanka ryżu lub woreczki wg. uznania (na 3 osoby)
  • olej ca. 2 – 3 łyżki
  • kukurydza w puszce ca. 2 – 3 łyżki
  • śmietana słodka ca. 3 – 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano
  • słodka papryka
  • czosnek mielony / granulowany
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Mniam, mniam z piwem
W garnku z 2 l wody po zagotowaniu wsypać szklankę ryżu i ugotować. Ryż odcedzić i postraszyć zimną wodą. Paprykę pokroić na kawałki wielkości takiej jak u chińczyka. Fasolkę odcedzić i wypłukać wodą. Kukurydzę wyjąć z puszki i odcedzić. Puszki pomidorów otworzyć.
Kurczaka obrać z wszystkich paskudnych żył i innych tłuszczów, następnie pokroić na kawałki wielkości 3 * 4 cm. Olej na patelnię i po rozgrzaniu patelni włożyć na nią kurczaka, po zarumienieniu posypać przyprawami dla nadania smaku. Gdy kawałki kurczaka się upieką należy wlać do tej patelni z kurczakiem obydwie puszki pomidorów, wsypać fasolę, kukurydzę. Po około 10 min. dodać pokrojoną paprykę, śmietanę i pół butelki piwa, pozostałe ½ butelki należy w ramach oszczędności produktów żywnościowych wypić. Powstały tzw. Eintopf gotować ca. 10 – 15 min bez przykrycia (by odparowała woda).

Na talerz nałożyć ryż na to potrawkę i

Smacznego :))

PS
Podawać z piwem