playka

playka

Kucharz
[Przepisów: 11]

moj orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wspaniale ciasto na kazda okazje

moj orzechowiec

Składniki:

moj orzechowiec

 

  • Ciasto:
  • ½ kg mąki ( 3 pełne szklanki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka

 

 

 

Sposób przygotowania:

moj orzechowiec
Ciasto:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną część upiec samą na dużej blasze (ok. 20-25 min) - aż złapie złoty kolor.
Na drugą część ciasta nałożyć orzechy smażone w maśle i miodzie i również ją upiec.

Orzechy:
Rozpuścić masło na dużej patelni, dodać orzechy, miód i cukier.Smażyć ciągle mieszając na złoty kolor.
Na drugą część ciasta nałożyć gorące orzechy (prosto z patelni) i piec ok. 20-25 min.

Krem:
Żółtka, cukier i mąkę wymieszać w 1/2 szklanki mleka i wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z kostką masła.
Przełożyć ciasto masą i zostawić do nasiąknięcia.
Smacznego.