Sposób przygotowania:
Mój żurek z ziemniakami
Ziemniaki obieramy i gotujemy je w osolonej wodzie tak jak zawsze, odcedzamy i rozdrabniamy za pomocą tłuczka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na 4 każde. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy ja na patelni. Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy ją na tłuszczu ze smażenia kiełbasy. Z wywaru odlewamy 1 szklankę, pozostałą część gotujemy wraz z zakwasem. Gry całość zawsze na niewielkim ogniu gotujemy jeszcze ok 20 min. z dodatkiem 1 liścia laurowego, 4 ziaren pieprzu, łyżką majeranku, 2 ziarenkach ziela angielskiego. Po tym czasie dodajmy do żuru mąkę wymieszaną z pozostałym wywarem oraz śmietaną. Zupę dokładnie mieszamy i gotujemy wspólnie 2-3 min. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Do czosnku dodajemy 1/2 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy. Czosnek następnie ląduje w żurku, całość mieszamy i wspólnie gotujemy 5 min. Ziemniaki polewamy cebulką. Jajka i kiełbasę rozkładamy do misek i zalewamy żurkiem


