Sposób przygotowania:
Moja pizza
Niewielką ilość mleka podgrzewamy (nie gotujemy) i rozpuszczamy w nim drożdże, 1 łyż cukru i 1 łyż mąki. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrósł. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładanie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 min aż ciasto wyrośnie.
Składniki sosu miksujemy w blenderze, a następnie gotujemy ok 5 - 7 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy tak aby brzegi ciasta były trochę wyższe. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i szynkę. Wszystko obsypujemy przyprawą do gyrosa. Następnie ścieramy ser na tarce i posypujemy nim pizze. Na koniec posypujemy wszystko oregano.
Pieczemy ok 20 - 30 min w 190 stopniach.
Składniki sosu miksujemy w blenderze, a następnie gotujemy ok 5 - 7 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy tak aby brzegi ciasta były trochę wyższe. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i szynkę. Wszystko obsypujemy przyprawą do gyrosa. Następnie ścieramy ser na tarce i posypujemy nim pizze. Na koniec posypujemy wszystko oregano.
Pieczemy ok 20 - 30 min w 190 stopniach.