oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje ciasto ala snikers

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo ładne i dobre ciastko ale smakuje najlepiej na drugi dzień.

Moje ciasto ala snikers Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moje ciasto ala snikers

 

Sposób przygotowania:

Moje ciasto ala snikers
Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier i masło. Przesiekać nożem , dodać następnie jajka, miód i śmietanę. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Blachę nasmarować tłuszczem i wyłożyć na nią rozwałkowany jeden kawałek ciasta. Piec w temp 150 stopni około 10 minut. W innych piekarnikach może być różnie ale w moim takie ustawienie wystarczy. Piec na złoty kolor. Ostatni placek piec z nałożoną masą orzechową. Masa orzechowa: Orzechy włoskie lekko zmiksować tak aby były grube kawałki i wyłożyć na patelnie. Lekko przypiec na suchej patelni i dodać masło i miód oraz cukier, delikatnie przesmażyć. Chłodną masę wyłożyć na ostatni placek i upiec. Przygotować krem: Mleko rozlać na pół jedną część dać do rondla i zagotować z cukrem i aromatem a w drugiej rozprowadzić obie mąki i wlać do gotującego mleka energicznie mieszając aby nie powstały gródki. Przestudzić, masło utrzeć i łyżkami dodawać małymi porcjami ciągle miksując na gładką masę. Na placek upieczony na końcu wyłożyć połowę masy i przykryć następnym plackiem. Powidła śliwkowe rozłożyć cienką warstwą na placku a na nie wyłożyć pozostałą część masy. Przykryć następnym plackiem i lekko docisnąć. Przygotować polewę czekoladową . Wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewając ciągle mieszając rozpuścić na jednolitą masę. Na ciasto wylać polewę i rozprowadzić na całej powierzchni i posypać dekoracyjnie wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje jak trochę zwilgotnieje i stanie się miękkie.
Moje ciasto ala snikers
Masło należy ucierać mikserem i dodawać małymi porcjami ugotowany budyń.
Moje ciasto ala snikers
Upieczone placki bez masy orzechowej czekają na złożenie.
Moje ciasto ala snikers
Ostatni placek upieczony na złoty olor z masą orzechową.