darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Moje gołąbki ( darmiony)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tradycyjne gołąbki aromatyzowane koperkiem:-)

Moje gołąbki ( darmiony) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moje gołąbki ( darmiony)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Moje gołąbki ( darmiony)
Cebulę kroimy drobniutko i szklimy na maśle. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy koperek, jajko, ryż (surowy), zeszkloną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. W dużym garnku grzejemy wodę. Kapustę nacinamy przy głąbie i wkładamy do garnka z wodą. Ustawiamy średni ogień. Kiedy liście się same odrywają od kapusty, pozostawiamy jeszcze na minutę, wyciągamy i sprawdzamy, czy są średnio miękkie. Na liściu kapusty układamy luźno mięso. Należy pamiętać, że podczas duszenia ryż napęcznieje i farszu zrobi się więcej, nie ubijamy zwartych kulek tylko luźne porcje. Zawijamy kapustę - najpierw przeciwne dwa krótsze boki, następnie przeciwne dwa dłuższe boki. W dużym garnku lub brytfance układamy liść kapusty, na to ostrożnie zawinięte gołąbki. Zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat, ziele i liście, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wstawiamy na średni ogień pod przykryciem i dusimy około godzinę.
Moje gołąbki ( darmiony)
Jajko zwiąże wszystkie składniki. Ryż dodajemy nie ugotowany
Moje gołąbki ( darmiony)
Układamy gołąbki w wysokim garnku lub brytfance, zalewamy bulionem