bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Moje ogniste żeberka barbecue

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wyśmienite, więc jak tylko sezon grillowy się rozpocznie będą przygotowane jako pierwsze.

Moje ogniste żeberka barbecue Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moje ogniste żeberka barbecue

 

  • 1,5 kg żeberek w jednym płacie
  • marynata:

 

  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki soku z ananasów
  • 1/3 szklanki ketchupu ostrego (użyłam Hellmanns ognisty)
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu

Sposób przygotowania:

Moje ogniste żeberka barbecue
Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka, przykryć miskę folią spożywczą i włożyć noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180st. Zamarynowane żeberka przełożyć na blaszkę, polać pozostałą w misce marynatą i piec ok 1,5h, W trakcie pieczenia odwrócić żeby upiekły się równomiernie.
Moje ogniste żeberka barbecue
Mocno rumiane ogniste żeberka w marynacie barbecue