Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Morszczuk w cieście zapiekany pod puree

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne danie .Doskonałe do przygotowania wcześniej i zapieczenia bezpośrednio przed podaniem.

Morszczuk w cieście zapiekany pod puree

Składniki:

Morszczuk w cieście zapiekany pod puree

 

  • 3 grube kawałki filetów z morszczuka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mąki ( czubate )
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleko
  • sól
  • pieprz mielony
  • sok z ¼ cytryny
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania foremki
  • 1/3 szklanki utartego sera Chedar
  • 15 dag kurek
  • 3 łyżki oliwy o smaku grzybowym
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Morszczuk w cieście zapiekany pod puree
Z mąki , jajka, i mleka, proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe .Lekko je osolić.
Filety z morszczuka osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy o smaku grzybowym z łyżką masła i smażyć na nim przez 10 minut mieszając oczyszczone kurki. Ugotować ziemniaki ( w osolonej wodzie ), odcedzić i zrobić puree z łyżką masła, łyżką oleju o smaku grzybowym , słodką śmietanką . Dodać ser i wymieszać. W foremkę wysmarować masłem .Ułożyć w niej filety. Na wierzch każdego położyć porcję puree ziemniaczanego , a na nie kurki. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20 minut. Podawać z zielona sałatą .

Wymieniona w przepisie oliwa o smaku grzybowym to oliwa truflowa lub oliwa którą zalane były suszone grzyby ( najlepiej kapelusze borowików – 4 na ½ litra oliwy ).