gabinetasia

gabinetasia

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Mrożony sernik miodowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dawno zapomniany ale pyszny deser. Polecam na cieplejsze dni nawet jako deser zamiast lodów :) Wydaje się trudny, ale na pewno tak nie jest.

Mrożony sernik miodowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mrożony sernik miodowy

 

  • 100 g migdałów
  • 3/4 kubka (185 g) cukru
  • 225 g herbatników (np. BeBe)
  • 100 g masła (stopić)

 

  • NADZIENIE
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g sera śmietankowego ( wcześniej wyjmij z lodówki)
  • 400 g mleka skondensowanego
  • 1/2 kubka (60 ml) miodu
  • 1 i 1/4 kubka (300 ml) śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mrożony sernik miodowy
Na wyłożonej folią blaszce rozsypać migdały. Cukier podgrzać i rozpuścić w 125 ml wody, zagotować i zostawić na małym ogniu do czasu lekkiego zbrunacenia (skarmelizowania). Karmel wylać na migdały i odstawić do wystygnięcia. Cienko natłuścić tortownicę (średnica ok. 23cm), dno wyłożyć papierem. Część zastygniętych migdałów odłożyć (ok 1/4 całości) resztę drobno zmielić i połączyć z pokruszonymi herbatnikami (ja osobiście lubię użyć do tego tłuczka z moździerza). Migdały z herbatnikami połączyć z masłem i przełożyć na dno tortownicy. Dokładnie mocno ugnieść na dnie. Upiec w piekarniku w temp 150 st. przez ok. 15 min. Ostudzić NADZIENIE Ser mascarpone z serem śmietankowym dokładnie rozprowadzić na gładką masę, dodać mleko i miód. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową. Przełożyć do tortownicy na herbatniki. Wierzch posypać cynamonem i ozdobić spiralami rysowanymi ostrym szpikulcem (lepiej udają się po lekkim zmrożeniu), przybrać resztą migdałów.Smacznego :)
Mrożony sernik miodowy
Pysznie smakuje z filiżanką espresso