Sposób przygotowania:
Mrożony sernik miodowy
Na wyłożonej folią blaszce rozsypać migdały. Cukier podgrzać i rozpuścić w 125 ml wody, zagotować i zostawić na małym ogniu do czasu lekkiego zbrunacenia (skarmelizowania). Karmel wylać na migdały i odstawić do wystygnięcia. Cienko natłuścić tortownicę (średnica ok. 23cm), dno wyłożyć papierem. Część zastygniętych migdałów odłożyć (ok 1/4 całości) resztę drobno zmielić i połączyć z pokruszonymi herbatnikami (ja osobiście lubię użyć do tego tłuczka z moździerza). Migdały z herbatnikami połączyć z masłem i przełożyć na dno tortownicy. Dokładnie mocno ugnieść na dnie. Upiec w piekarniku w temp 150 st. przez ok. 15 min. Ostudzić NADZIENIE Ser mascarpone z serem śmietankowym dokładnie rozprowadzić na gładką masę, dodać mleko i miód. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową. Przełożyć do tortownicy na herbatniki. Wierzch posypać cynamonem i ozdobić spiralami rysowanymi ostrym szpikulcem (lepiej udają się po lekkim zmrożeniu), przybrać resztą migdałów.Smacznego :)
haniakson
Julia394
evita0007
edytaha