Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Muffinki z truskawkami i kruszonką

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Słodkie babeczki z kawałkami truskawek posypane kruszonką na pewno posmakują każdemu!

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Muffinki z truskawkami i kruszonką

 

  • 300g świeżych truskawek,
  • 125g rozpuszczonego masła,
  • 4/5 szklanki mleka,
  • 2 szklanki + kopiasta lyzka maki pszennej,
  • łyżka cukru z wanilia,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • szklanka cukru,
  • Kruszonka:
  • 100g maki,
  • 50g miękkiego masła,
  • 50g cukru,
  • kilka kropel esencji waniliowej;
  • papilotki, forma do muffinek.

Sposób przygotowania:

Muffinki z truskawkami i kruszonką
Przygotowujemy kruszonke, ucierajac wszystkie skladniki palcami i wkladamy powstale ciasto do lodówki. Truskawki obieramy z szypulek myjemy, suszymy i kroimy na dosc drobno. Najlepiej, aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Maslo rozpuszczamy i studzimy. Jaja roztrzepujemy i laczymy z mlekiem i maslem. Mieszamy make z cukrami, proszkiem do pieczenia i soda. Dodajemy suche skladniki do mokrych, dodajemy truskawki i krótko mieszamy. Bardzo dobrze rozgrzewamy piekarnik, do temperatury 200 stopni. Napelnic, bedace w formie do pieczenia muffinek, papilotki do 3/4 wysokosci i posypac pokruszona palcami kruszonka. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach, ostudzic na kratce.