Sposób przygotowania:
Mus z bakłażana i kurczaka
Ząbki czosnku obrać i przekroić na 4 części. Bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zrobić w nim nacięcia, powtykać w nie kawałki czosnku (1,5 ząbka). Bakłażana z czosnkiem ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Upieczonego bakłażana przestudzić, przekroić na pół i wydrążyć. Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć do lekkiego zrumienienia na odrobinie oleju. Mięso przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso i miąższ bakłażana przełożyć do wysokiego naczynia. Masło roztopić, przestudzić, dodać do mięsa i bakłażana. Dodać też sos sojowy, sok z cytryny, kurkumę i pieprz cytrynowy. Wszystko zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku solą. Gotowy mus ułożyć na talerzu i krótko schłodzić w lodówce. Do pomidorów (jak ktoś woli może wcześniej usunąć pestki) dodać pół ząbka czosnku i listki mięty. Zmielić je dokładnie blenderem. Do zmielonych pomidorów dodać ketchup, doprawić do smaku solą. Przygotowanym sosem polać schłodzony mus.