Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mus z bakłażana i kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mus z bakłażana i kurczaka z pomidorowo-miętowym sosem.

Mus z bakłażana i kurczaka

Składniki:

Mus z bakłażana i kurczaka

 

  • 1 bakłażan (ok. 30 dkg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 50 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 6 kropli sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3 małe pomidory bez skórki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 10 listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Mus z bakłażana i kurczaka
Ząbki czosnku obrać i przekroić na 4 części. Bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zrobić w nim nacięcia, powtykać w nie kawałki czosnku (1,5 ząbka). Bakłażana z czosnkiem ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Upieczonego bakłażana przestudzić, przekroić na pół i wydrążyć. Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć do lekkiego zrumienienia na odrobinie oleju. Mięso przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso i miąższ bakłażana przełożyć do wysokiego naczynia. Masło roztopić, przestudzić, dodać do mięsa i bakłażana. Dodać też sos sojowy, sok z cytryny, kurkumę i pieprz cytrynowy. Wszystko zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku solą. Gotowy mus ułożyć na talerzu i krótko schłodzić w lodówce. Do pomidorów (jak ktoś woli może wcześniej usunąć pestki) dodać pół ząbka czosnku i listki mięty. Zmielić je dokładnie blenderem. Do zmielonych pomidorów dodać ketchup, doprawić do smaku solą. Przygotowanym sosem polać schłodzony mus.