Sposób przygotowania:
Musaka - grecki przysmak
Bakłażan myję dokładnie, osuszam i kroję w półcentymetrowe plastry, posypuję je solą i odstawiam na durszlaku na 1 godzinę. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Na rozgrzanej oliwie na patelni podsmażam cebulkę, gdy się zeszkli dodaję czosnek i smażę aż się lekko zrumieni. Mięso mielone dodaję do podsmażonej cebuli z czosnkiem, smażę kilka minut, aż do zbrązowienia mięsa. Pomidory polewam wrzątkiem, obieram ze skórki, wykrawam stwardnienia i kroję w kostkę. Do usmażonego mięsa dodaję pokrojone pomidory, sól, pieprz, cynamon i zioła, całość duszę aż płyn odparuje z pomidorów. Plastry bakłażana płuczę, dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem i oprószam delikatnie solą morską i pieprzem. Smażę bakłażana na rozgrzanej oliwie na patelni z obu stron. Następnie osączam plastry na papierowych ręcznikach. Sos beszamelowy: W rondlu roztapiam masło. Do roztopionego tłuszczu wsypuję mąkę i smażę chwilę do otrzymania jasnej zasmażki. Wtedy wlewam mleko i ciągle mieszając podgrzewam na małym ogniu do otrzymania gęstej i kremowej konsystencji. Na koniec doprawiam sos do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego kładę: ½ smażonych plastrów bakłażana, ½ sosu mięsnego z pomidorami, ½ plastrów bakłażana, ½ sosu mięsnego z pomidorami. Całość polewam sosem beszamelowym i posypuję startym serem i odrobiną słodkiej papryki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ᵒC na ok. 30–40 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia na zapiekankę kładę kilka koktajlowych pomidorków i zapiekam.