Sposób przygotowania:
Musaka z bakłażanem
cebulę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na łyżce masła razem z rozgniecionym czosnkiem (doprawiamy dużą iloscią lubczyku oraz pozostałymi przyprawami do smaku), gdy się zarumieni dodajemy mięso i smażymy do czasu aż nie będzie surowe
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, następnie przelewamy zimna wodą i odcedzamy.
Bakłażana myjemy i kroimy w grube plastry 1-2cm. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na nim kawałki bakłazżana po obu stronach.
Masło (ze składników na beszamel) rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając, by uzyskać gładką i jasną zasmażkę. Następnie stopniowo dodajemy mleko - doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
na dno naczynia żaroodpornego układamy 1/3 utartego żółtego sera, następnie po połowie makaronu, mięsa, sosu meksykanskiego, usmażonego bakłażana, sera, beszamelu i ponownie te same warstwy. Jako ostatnią warstwę układamy bakłażana, posypujemy lekko serem i polewamy beszamelem. Zapiekamy 20 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, następnie przelewamy zimna wodą i odcedzamy.
Bakłażana myjemy i kroimy w grube plastry 1-2cm. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na nim kawałki bakłazżana po obu stronach.
Masło (ze składników na beszamel) rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając, by uzyskać gładką i jasną zasmażkę. Następnie stopniowo dodajemy mleko - doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
na dno naczynia żaroodpornego układamy 1/3 utartego żółtego sera, następnie po połowie makaronu, mięsa, sosu meksykanskiego, usmażonego bakłażana, sera, beszamelu i ponownie te same warstwy. Jako ostatnią warstwę układamy bakłażana, posypujemy lekko serem i polewamy beszamelem. Zapiekamy 20 minut.