Blondi

Blondi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Musaka z sosem tzatziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos Tzatziki: Ucieramy ogórki na grubej tarce, solimy, potem odlewamy wodę, dodajemy czosnek, miętę, pieprz i jogurt. Mieszamy i do lodówki.

Musaka z sosem tzatziki

Składniki:

Musaka z sosem tzatziki

 

Sposób przygotowania:

Musaka z sosem tzatziki
Ryż gotujemy al dente. Cebulkę szklimy na oleju dodajemy mięso z przyprawami(prócz gałki) i zmiażdżonym czosnkiem, krótko przesmażamy na ostrym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy plasterki pomidora, posypujemy pieprzem, na to warstwa ryżu, wiórki masła, warstwa mięsa, znów pomidory i ryż. Jajko roztrzepujemy z odrobiną soli i gałki muszkatołowej i zalewamy zapiekankę oraz posypujemy wiórkami masła. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Zapiekamy około 20 minut. Zapiekankę kroimy i podajemy z sosem. Smacznego!!