luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Kuchnia grecka po naszemu

Muszaka - Zapiekanka Grecka

  • 22
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Muszaka - Grecy tak ją nazywają. Robią to z baraniny a u nas z baraniną nie jest tak łatwo zwłaszcza w niektórych regionach.

Muszaka - Zapiekanka Grecka

Składniki:

Muszaka - Zapiekanka Grecka

 

  • ok 0,5 kg mięsa... (wieprzowina gulaszowa) lub łopatka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • przyprawy ;
  • sol
  • pieprz
  • oregano
  • szczypta cynamonu
  • 25 gr wina wytrawnego
  • bazylia
  • 1cebula
  • Bakłażan spory lub 2 małe
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach .. kilka
  • (mozna dać pieczone ale jak dla mnie są za tłuste)

 

  • na sos beszamelowy;
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)
  • 20 gr startego sera

Sposób przygotowania:

Muszaka - Zapiekanka Grecka
Bakłażan pokroić w plastry posolić i odstawić,po ok 1 godz, wypłukać i usmażyć na tłuszczu z obu stron.mięso pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć...przełożyć do garnkana tym samym tłuszczu podsmażyć cebule, i dodać do mięsa dodać przyprawyi dusić na wolnym ogniu do miękkości, na koniec dodać koncentrat pomidorowy i wino, dusić jeszcze kilkanaście minut.  Ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroić w plastry i wyłożyć na dnonatłuszczonej formyna ziemniaki wyłożyć sos mięsnyNa mięsie ułożyć usmażone plastry bakłażana.Następna warstwa to sos beszamelowy...;

 Sposób wykonania:Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamyRozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masęwlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką,Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, i białym pieprzem.

  Wylewamy sos na zapiekankę posypujemy serem i całość zapiekamy ok 1 godzinę w temp ok 180 st.. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z surówką lub sałatką Grecką ..