Sposób przygotowania:
Muszaka - Zapiekanka Grecka
Bakłażan pokroić w plastry posolić i odstawić,po ok 1 godz, wypłukać i usmażyć na tłuszczu z obu stron.mięso pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć...przełożyć do garnkana tym samym tłuszczu podsmażyć cebule, i dodać do mięsa dodać przyprawyi dusić na wolnym ogniu do miękkości, na koniec dodać koncentrat pomidorowy i wino, dusić jeszcze kilkanaście minut. Ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroić w plastry i wyłożyć na dnonatłuszczonej formyna ziemniaki wyłożyć sos mięsnyNa mięsie ułożyć usmażone plastry bakłażana.Następna warstwa to sos beszamelowy...;
Sposób wykonania:Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamyRozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masęwlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką,Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, i białym pieprzem.
Wylewamy sos na zapiekankę posypujemy serem i całość zapiekamy ok 1 godzinę w temp ok 180 st.. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z surówką lub sałatką Grecką ..
Sposób wykonania:Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamyRozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masęwlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką,Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, i białym pieprzem.
Wylewamy sos na zapiekankę posypujemy serem i całość zapiekamy ok 1 godzinę w temp ok 180 st.. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z surówką lub sałatką Grecką ..
elzbieta8960
...5...:)
luna19
szczurek
eli_555
szczurek
tu nikt z baranina nie robi tego dania!!!tylko i wylacznie mieso mielone WOLOWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Henia
A nie można grzecznej wyrazić swoich opinii?! Po co ten agresywny ton?!
Barbara Malafouris
luna19
Sorry ale grecka nie smakowala mi wogóle ..
Barbara Malafouris
Uczestnictwo w tym dziale zobowiazuje wszystkich do publikowania odpowiednich potraw greckich o odpowiednich recepturach a co za tym idzie rowniez odpowiednich nazwach, przy jakichkolwiek zmianach powinno sie podac takowe zmiany :), zwracajac uwage na czytelnikow nie znajacych tej kuchni.
luna19
a powiedzmy teraz ze cudzoziemiec zechce ugotowac nasz bigos..
Jaki ugotuje? ten z Lubelszczyzny? czy ten z Pomorza? a może ten z Centralnej Polski? Kazdy jest inny a kazdy Nasz .. i co ty na to?
Grecja tez ma potrawy regionalne na jednym koncu robią tak , na innym inaczej. Potrawa jest z ksiązki .. I nie musze sie tłumaczyć ..Bo nie masz tu żadnych praw. A to ze mieszkasz w Grecji i poznajesz ich kuchnie nie usprawiedliwia Cie wcale do tego by Nas pouczać.
szczurek
musaka z miesem wieprzowym to moze w chinach jedza ,a nie tu w grecji!!!!!!!!!
Henia
Proszę natychmiast przestać nas pouczać i krytykować! Porządku na stronie pilnują właściciele i moderatorzy. Na pewno nie nowa użytkowniczka.Ma pani swoją stronę i tam proszę rządzić!
szczurek
bo nigdy jej nie jadlas!!!
Babciagramolka
elzbieta8960
Nie da rady pozbyc sie stad tego Gangu Olsena?? tzn p Basi,szczurka i sandry??
Babciagramolka
Sandra S
mania
To ze bylas na wakacjach w Grecji nie znaczy ze cos wiesz na temat potraw tam przyrzadzanych, jadlas i widzialas jak sie je robi???ZROB COS SAMA I JE TUTAJ POKAZ , wstaw swoj przepis a MY go ocenimy cwaniaro!!
luna19
I co? który ugotuje? ten z Pomorza? czy ten z Centralnej Polski? a może ten z Lubelszczyzny? Każdy jest inny a każdy nasz . O to tez można by sie pokłucić . Grecja tez ma swoje regiony . Po jednej stronie gotują tak, po drugiej inaczej. A to ze jestes w Grecji i poznajesz ich kuchnię wcale nie ustpawiedliwia Cię do tego by nas tu krytykować. Nie masz do tego żadnych praw.
Barbara Malafouris
Pyza
Myślę, że ktoś kto mieszka w jakimś kraju od kilku lat nie może mienić się znawcą kuchni tegoż kraju nawet gdyby był najlepszym i najzdolniejszym kucharzem, którym raczej nie jesteś...Twoje wymądrzanie się o sposobie przygotowywania musaki jest o tyle dziwne, że nawet w programach prezentujących kuchnię grecką np. na kanale kuchnia.tv przygotowuję się to danie podobnie jak opisała to Luna (http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3320_mussaka.html). Poszperałam też w sieci i większość przepisów jest właśnie podobna do tego. Zresztą, nie jesteś Greczynką, a nawet jeśli byś nią była to ...nawet szefowie kuchni w różny sposób przygotowują potrawy o tej samej nazwie i oczywiście każdy opowiada, że jego wersja jest najlepsza - Ty nawet swojej tutaj nie pokazałaś więc nie mamy czego porównywać. A sposób w jaki się zachowujesz na portalu i komentujesz jest po prostu żenujący...Każdy ma prawo się wypowiedzieć, skrytykować, ocenić, ale to wszystko wymaga choć odrobiny wyczucia i kultury osobistej - jeśli w ogóle rozumiesz cóż to takiego.
elzbieta8960
http://www.video-kuchnia.pl/video/b9c8f2fc55ead9d/Musaka