Sposób przygotowania:
Muszelkowy torcik pomidorowy nadziewany
Do gotującej wody wrzucam makaron i gotuję aldente.Odcedzam i przelewam zimną wodą. Pierś z indyka kroję na paski małe, cebul e w piórka. Przesmażam na patelni na oleju cebulę, dodaję indyka, , i sprasowany czosnek. Doprawiam przyprawą do indyka, solą, pieprzem. Kaszę jaglaną przelewam zimną wodą. Następnie przesypuje do garnka, dodaję dwa razy tyle wody co kaszy, i gotuję do momentu wchłonięcia wody przez kasze. Wstawiam pod koc na 45 minut. Kaszę dodaję do przesmażonego mięsa, razem z koncentratem pomidorowym. Całość mieszam. Ugotowane muszle napełniam nadzieniem i układam na wysmarowanej formie okrągłej o średnicy 26 cm. Ciasno układam jedną muszlę przy drugiej. Sos beszamelowy rozrabiam zgodnie z opakowaniem, użyłam gotowego bo akurat taki miałam. Muszle zalewam sosem i wstawiam do piekarnika na 10 minut. Na wykałaczki nabijam plastry cienkie cukinii, pomidorki koktajlowe żółte i czerwone. Szaszłyki cukiniowe układam na torcie, dodaję przesmażone kurki, kulki mozzarelli, kawałki pomidorów suszonych, paski papryki chilli, oraz polówki pomidorów zółtych. Wstawiam na kolejne 10 minut do piekarnika temp 180 stopni. Po wyjęciu dekoruję różą z pomidora, i świeżym koperkiem.
edytaha
marietta