Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Nadziewane buleczki z Krety

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godz przykryte reczniczkiem aby wyroslo

Nadziewane buleczki z Krety

Składniki:

Nadziewane buleczki z Krety

 

  • na ciasto
  • ok. 350 gram maki na chleb
  • 8 gram drozdzy w proszku
  • 1/4 lyzeczki cukru
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1/2 lyzeczki anyzku(LUB NIE)
  • 3-4 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 mala szklanka cieplej wody

 

  • na farsz
  • 2 filizanki drobno posiekanych pomidorow
  • 2 lyzki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 2 czerwone papryki starte
  • sol pieprz oregano, tymianek

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane buleczki z Krety
Do miski wsypyjemy make przez sito robimy w srodku dziurke, drozdze mieszamy z cukrem i 1/4 czesci z wody zostawiamy do wyrosniecia . Laczymy make z pozostalymi skladnikami i wyrabiamy miekkie ciasto. Zostawiamy na godz. do wyrosniecia. Rozgrzewamy patelnie dodajemy oliwe cebule pomidory itd i dusimy az do wyparowania sokow. sery mieszamy w osobnej miseczce. Ciasto dzielimy na czesci i formujemy placuszki w wielkosci naszej dloni, nakladamy na srodek farsz , na gore kladziemy mala pileczke sera i zamykamy placuszek. Roklocamy zoltko z odrobina oliwy i smarujemy buleczki. Pieczemy w sr. goracym piekarniku ok 25-20 min do zarumienienia.