Sposób przygotowania:
Najprostsza szarlotkaPrzygotuj ciasto według poniższych wskazówek:
z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, 3 jajek i 2 łyżek śmietany zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną część ciasta i podpiecz na złoty kolor.
Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw by zmiękły.
Jabłka pokrój na plasterki i posyp nieco cukrem i cynamonem. Potem odstaw, by puściły sok. Odsączone z soku jabłka ułóż na podpieczonym spodzie, posyp rodzynkami (odcedzonymi z wody), nakryj drugą częścią ciasta. Możesz posmarować po wierzchu odrobiną białka.
Najprostszą szarlotkę upiecz na "złoto" w 180°C w piekarniku (około 40 min.). Podawaj na porcelanie Villa Italia.
reanja