luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Nalesniki a´la Hong-Kong

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wszyscy w domu lubimy chinskie jedzenie i nalesniki, tak powstaly te a´la Hong-Kong.

Nalesniki a´la Hong-Kong

Składniki:

Nalesniki a´la Hong-Kong

 

  • Ciasto na nalesnki:
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • maka pszenna
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • Skladniki na nadzienie
  • 300 gram miesa mielonego wieprzowego z wolowym
  • 1 paczka -750 gram- mieszanki warzyw chinskich mrozonych
  • 1 lyzka tluszczu
  • sol,pasta chilli, czosnek, przyprawa do dan chinskich
  • tluszcz do smazenia nalesnikow
  • bulka tarta
  • ok.200 gram boczniakow(mozna zastapic innymi grzybami)
  • sos sojowy-ciemny
  • 2 zabki czosnku lub czosnek w proszku
  • 2 lyzki bulionu w proszku
  • maggi
  • 2 lyzeczki maki ziemn.

Sposób przygotowania:

Nalesniki a´la Hong-Kong
Jajka, wode, mleko i sol zmiksowac, dodac make tak, aby ciasto wyszlo nie za geste. Odstawic. Mieso mielone rozdrobnic, usmazyc, posolic dodac chilli i odstawic Jarzyny usmazyc na tluszczu, dodac paste chilli i przyprawe chinska, sol i czosnek.
Grzyby oczyscic, pokroic na kawalki,posolic i usmazyc. Podlac sosem sojowym, dodac goraca wode,zmiazdzony czosnek, przyprawic do smaku bulionem w proszku i maggi. Sos zagescic maka ziemn. wymieszana w wodzie.
Usmazone mieso wymieszac z warzywami.
Smazyc bardzo cienkie nalesniki. Na kazdy z nich klasc 2 lyzki nadzienia miesno-warzywnego i zwijac jak krokiety. Opanierowac w bulce tartej i usmazyc na zloty kolor. podawac polane sosem grzybowym.