Sposób przygotowania:
Naleśniki a'la Lasagne
Przygotować farsz: podsmażamy 1/2 kg mięsa mielonego z tartą marchewką i pokrojonym porem na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki, soli i rozdrobnionego czosnku lub rozkruszoną mini kostką, po około 5 minutach dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy chilli i ewentualnie solą i dusimy około 10 minut co jakiś czas mieszając. Śmietanę mieszamy z mąką, gałką muszkatałową i chilli. Tortownicę smarujemy tłuszczem, następnie wysypujemy bułką tartą. na dnie układamy naleśnika, 1/3 farszu mięsno-pomidorowego,na brzegach w 4 miejscach kładziemy kawałeczki sera topionego, polewamy 1/4 sosu śmietanowego. Układamy tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obłożony serem żółtym w plastrach i posypanym szczyptą chilli. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika robimy na powierzchni smugi z keczupu, wyciągamy z tortownicy i kroimy na 4 części, wykładamy na talerze.
dayzi
p.jola1