Sposób przygotowania:
Naleśniki po chłopsku
CIASTO NALEŚNIKOWE Wszystkie podane składniki mieszamy mikserem dodając stopniowo aż do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta (ma być lejące) Smażyć na rozgrzanym oleju cienkie placki FARSZ ZIEMNIACZANY Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy. Gotowe naleśniki smarujemy farszem, następnie składamy w "trójkąt". Gotowe naleśniki podgrzewamy z dwóch stron na patelni. SOS PIECZARKOWY Pieczarki obieramy,kroimy na talarki i podsmażamy wraz z cebulą pokrojoną w pół talarki, aż do odparowania wody(z pieczarek). Doprawiamy solą i pieprzem. W garnku podgrzewamy ok 2 szkl. wody dodając pół kostki bulionu grzybowego, dodajemy podsmażone pieczarki. Chwilkę gotujemy. Następnie odlewamy do miseczki trochę wywaru zagęszczamy go mąką i śmietaną (1 łyżka śmietany, 2 łyżki mąki). dokładnie mieszamy aby nie było grudek i dodajemy do wywaru mieszając. Jeżeli sos okaże się za rzadki można czynność powtórzyć. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Naleśniki polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym
msewka