anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Naleśniki szpinakowo-jajeczne z sosem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Polecamy naleśniczki z farszem szpinakowym z jajkami polane czosnkowym sosem

Naleśniki szpinakowo-jajeczne z sosem

Składniki:

Naleśniki szpinakowo-jajeczne z sosem

 

  • ciasto naleśnikowe
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • (jeżeli ciasto będzie za gęste dolewamy trochę wody,a jak za rzadkie dosypujemy mąki)

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki szpinakowo-jajeczne z sosem
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe(wszystkie składniki dodać do garnka, wyrobić mikserem, widełkami do piany) usmażyć naleśniki. Szpinak odmrozić, włożyć do rondelka, dodać olej, sól i pieprz, chwilę podsmażać aż wyparuje woda. Mąkę wymieszać z mlekiem, uważać żeby nie było grudek, wlać do szpinaku, mieszać aż zgęstnieje. Ugotowane jajka na twardo, pokroić, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać, nakładać na naleśniki. Delikatnie zwijać w rulony, polać sosem czosnkowym , posypać mieloną papryką. Wykonanie sosu czosnkowy: Jogurt dokładnie wymieszać, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą.