Sposób przygotowania:
Naleśniki z sosem pieczarkowym
Pieczarki opłukujemy i kroimy na plasterki. Przesmażamy je na margarynie (najlepiej w garnku). Podczas smażenia solimy i pieprzymy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cienkie talarki lub obieraczką na takie cienkie wstążeczki, dodajemy do pieczarek i razem dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy ok. łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao i trochę wody żeby zrobił nam się sos, wkrawamy też ogórka kiszonego. Zagęszczamy łyżką mąki i jogurtu. Ciasto na naleśniki można przygotować wcześniej. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, wlewamy dwie szklanki mleka i mieszamy trzepaczką dość intensywnie żeby nie powstały grudki. Wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli. Łączymy wszystkie składniki, ciągle mieszając wlewamy powoli wodę gazowaną (możemy użyć też zwykłej przegotowanej wody, ale gazowana nada ciastu puszystości) i pół łyżki oleju. Rozgrzewamy patelnię wlewamy ciasto naleśnikowe, rozprowadzamy ciasto kolistymi ruchami patelni na całą jej powierzchnię. Smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Na każdego naleśnika kładziemy plaster żółtego sera i rozprowadzamy ciepły sos pieczarkowy, zwijamy naleśniki w rulon. Smacznego.
dusia30
cherry
Bahus
Senqa