msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Naleśniki ze szpinakiem.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Na zimno doskonała jarska przystawka, na gorąco może zastąpić drugie danie obiadowe.

Naleśniki ze szpinakiem.

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem.
Zrobić ciasto na naleśniki: Wodę,mleko,jajka i sól roztrzepać trzepaczką i wsypywać stopniowo mąkę.Wlać 2 łyżki oleju, wymieszać ciasto by było gładkie.Odstawić na 30 minut. W tym czasie ser biały rozgnieść widelcem lub zmiksować,dodać śmietanę.Roztopić masło na patelni, wrzucić brykiety szpinaku i podgrzewać.Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.Dodać go do szpinaku,wsypać bazylię,posolić,wlać białe wino wytrawne , oprószyć pieprzem kolorowym świeżo zmielonym i poddusić.Wymieszać z twarożkiem, ew.doprawić jeszcze do smaku. Na patelni usmażyć naleśniki (średniej grubości), na każdym rozsmarować trochę więcej niż czubatą łyżkę serka i zwinąć w rulony.Można podawać od razu lub ostudzić i pokroić w skośne kawałki. Lubią je nawet dzieci.