Sposób przygotowania:
Nerki z ogórkiem i grzybami
Nerki to potrawa która wymagająca ,, świętej " cierpliwość . Nerki zalewamy wodą ( zimną ). Po godzinie zmienić wodę na , a nerki dobrze wypłukać . Po godzinie zmienić wodę i niech dalej sie moczą . Po odcedzeniu ( moczenie jak zwykle godzinę ) nerki przecinamy na pół wzdłuż .Najprościej usuwa się z nerek moczowodyprzewracając je przecięciem do dołu i nacięcie w połowie tak by nie przeciąć do końca . Potem filetujemy jak rybę przeciągając nożem w jedną stronę, a potem w drugą stronę .Ćwiartki nerek zalewamy wodą i dalej moczymy .Odcedzić. Pokroić w paski i jeszcze raz moczyć w wodzie przez godzinę . Odcedzić - nerki zalaćlitrem wody w garnku - zagotować . Wylać na sitko i dobrze wypłukać . Włożyć do garnka , dodać pokrojoną drobno cebulę , ziele angielskie, liście laurowy, kostkę bulionową , suszone grzyby . Pieczarki pokroić i usmażyć na rumiano na oleju z masłem .Dodać do garnka z nerkami . Wsypać szczyptę pieprzu ipapryki- wrzucić suszone grzyby .Zalać wodą i dusić do miękkości .Doprawić do smaku majerankiem , papryką . Ogórki pokroić w pół plasterki i dodać do nerek . Dusić 5 minut . Zagęścić Soserem ( zasmażką błyskawiczną ciemną Knorra lub zrobioną z mąki rumianą zasmażką ).
agabi22
Babciagramolka
Są pyszne - ale trzeba je zjeść pierwszy raz u kogoś kto je dobrze robi i najlepiej nie widząc jak sie je robi ( podobnie jak płócka czy móżdżek ) .Moje dzieci latami nie wiedziały co jedzą - odpowiedx była że mięsko . Tak samo mąż długo nie wiedział , że jada pasztet z nutrii ( podobno mu się brzydziła ) . Polecam nerki są pyszne .
p.jola1
Babciagramolka
Sarenka