monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

(Nie) zwykłe uszka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapraszam na pyszne, bardzo sycące domowe pierożki:)

(Nie) zwykłe uszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

(Nie) zwykłe uszka

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 1 jajko rozm.L
  • 1 szklanka wrzątku
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 280 g mięsa mielonego z szynki
  • 160 g gotowanego mięsa rosołowego
  • 2 marchewki ugotowane
  • 1 pietruszka ugotowana
  • 1 szklanka fasoli białej jaś
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

(Nie) zwykłe uszka
Ciasto: Do miski przesiać mąkę. Dodać jogurt, jajko, sól oraz wodę. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć aby "odpoczęło" na 30 minut. Farsz: Fasolę namoczyć na noc. Kolejnego dnia ugotować ją do miękkości i ostudzić. Mięso mielone ugotować, ostudzić. Zmielić w maszynce o średniej wielkości oczkach. Mięso rosołowe także zmielić. Zimna fasolę zmielić w maszynce i dodać do mięs. Marchewkę, pietruszkę oraz obrany ząbek czosnku także przepuścić przez maszynkę, dodać do reszty składników. Doprawić sosem słodko-kwaśnym i dobrze wymieszać. Wykonanie: Z ciasta uformować kulę. Podzielić ją na 4 części i następnie każdą rozwałkować na cienki placek. Szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek kłaść po około 1,5 łyżeczki farszu, zlepić ciasto składając na pół. Następnie złączyć oba końce i także zlepić. Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze rumienioną bułką tartą. Smacznego!
(Nie) zwykłe uszka
do przesianej mąki dodać jajko jogurt i wodę
(Nie) zwykłe uszka
ugotowaną do miekkości fasolę zmielić w maszynce
(Nie) zwykłe uszka
wszystkie zmielone składniki wymieszać z sosem słodko-kwasnym
(Nie) zwykłe uszka
na krążek ciasta kłaść farsz i lepić uszka