Sposób przygotowania:
(Nie) zwykłe uszka
Ciasto: Do miski przesiać mąkę. Dodać jogurt, jajko, sól oraz wodę. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć aby "odpoczęło" na 30 minut. Farsz: Fasolę namoczyć na noc. Kolejnego dnia ugotować ją do miękkości i ostudzić. Mięso mielone ugotować, ostudzić. Zmielić w maszynce o średniej wielkości oczkach. Mięso rosołowe także zmielić. Zimna fasolę zmielić w maszynce i dodać do mięs. Marchewkę, pietruszkę oraz obrany ząbek czosnku także przepuścić przez maszynkę, dodać do reszty składników. Doprawić sosem słodko-kwaśnym i dobrze wymieszać. Wykonanie: Z ciasta uformować kulę. Podzielić ją na 4 części i następnie każdą rozwałkować na cienki placek. Szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek kłaść po około 1,5 łyżeczki farszu, zlepić ciasto składając na pół. Następnie złączyć oba końce i także zlepić. Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze rumienioną bułką tartą. Smacznego!
zbysiowa
monikaT83
jaNina
monikaT83