Sposób przygotowania:
Niebiańskie ciasto dla dorosłych
Jajka ubijamy z cukrem do białości , sypkie składniki mieszamy ze sobą i łyżką delikatnie mieszamy z masą jajeczną na koniec dolewamy wodę z olejem. Delikatnie mieszamy .Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 *C na ok 30 min. Masa I: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem ,W mikserze ubić żółtka z cukrem waniliowym , powoli dodając na przemian mąki i resztę mleka. Dokładnie wymieszaną masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać.Budyń przykryć folią i odstawić do wystudzenia . Masło utrzec do białości , ostudzony budyń porcjami dodawać do masła ,na koniec ostrożnie wlać likier . schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce. Masa II: zimną śmietanę ubić na puch z śmietan-fixami i cukrem pudrem.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody , przestudzić , łyżkę ubitej śmietany wymieszać z żelatyną , i przelać do reszty śmietany , energicznie wymieszać. niebiańskie ciasto : biszkopt przekroić na dwie części, pierwszy blat nasączyć naparem z kawy , wyłożyc 3/4 masy I i posypać kakao, drugi podzielić na niewielkie kwadraty również nasączone naparem z kawy, układać na masie jak szachownicę ,. Posmarować resztą masy , posypać kakao ,na wierzch wyłożyć masę II , dowolnie udekorować.Ja posypałam ciasto kakao. Schłodzic w lodówce .
marietta
kasienka1987