msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Obiadek z włoskim akcentem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W letnie niedzielne popołudnie taki obiadek smakuje na prawdę wybornie.

Obiadek z włoskim akcentem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Obiadek z włoskim akcentem.

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki czubate bułki tartej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do potraw włoskich
  • ok.12 bardzo dużych listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 mini kulek sera mozzarella
  • młode ziemniaczki (ilość wg.uznania)
  • garść świeżego tymianku
  • 1 czubata łyżka przyprawy do ziemniaków i frytek
  • ok.6 łyżek oleju
  • 2 bardzo duże pomidory malinowe
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1\2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta przyprawy do sałatek w młynku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Obiadek z włoskim akcentem.
Na początku obrałam młode ziemniaczki i obgotowałam je 10 minut w osolonym wrzątku,po czym odcedziłam i odstawiłam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowałam masę mięsną.Wyłożyłam mięso do miski,wbiłam jajko,wsypałam bułkę tartą,przyprawę do potraw włoskich i dodałam pokrojone cienko 6 listków bazylii. Masę doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wyrobiłam.Podzieliłam ją na 6 części ,przykryłam folią i wstawiłam do lodówki. Wystudzone ziemniaki wymieszałam z 3 łyżkami oleju i świeżym tymiankiem,oprószyłam przyprawą do ziemniaków i frytek i wymieszałam. Mięso wyjęłam z lodówki.Na każdą porcję lekko rozpłaszczoną na dłoni nakładałam mini kulkę mozzarelli i zlepiałam okrągłe kotlety. Rozgrzałam 3 łyżki oleju i obsmażyłam kotlety ze wszystkich stron. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. W tym czasie przygotowałam blaszkę do pieczenia,wyłożyłam ją papierem do wypieków i ułożyłam z jednej strony ziemniaczki a obok obsmażone kotlety. Piekłam całość ok.45 minut ponieważ moje ziemniaki były malutkie.Jeśli ktoś ma większe może je albo pokroić albo wydłużyć czas pieczenia. Gdy danie było w piekarniku obrałam pomidory ze skórki,dodałam do nich 6 pokrojonych w paseczki liści bazylii,oprószyłam przyprawą do sałatek z młynka,skropiłam octem balsamicznym i oliwą z oliwek i wymieszałam. Wstawiłam do lodówki a przed samym podaniem lekko posoliłam. Podawałam kotlety z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z pomidora.Połączenie bardzo nam smakowało.
Obiadek z włoskim akcentem.
Doprawiamy mięso i nadziewamy mozzarellą.
Obiadek z włoskim akcentem.
Obsmażamy kotlety ze wszystkich stron na oleju.
Obiadek z włoskim akcentem.
Układamy na brytfance ziemniaczki i obsmażone kotlety.
Obiadek z włoskim akcentem.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę z pomidorów.