Sposób przygotowania:
Odsmażane kluski dyniowo - ziemniaczane Eli
Dynię umyć,rozkroić i wyjąć pestki. Pokroić dynię na mniejsze kawałki i usunąć skórkę. Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę. Kostki dyni ugotować na parze i pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki obrać i umyć. Ziemniaki ugotować na parze. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mus z dyni gotowanej na parze,jajka,mąkę pszenną i ziemniaczaną,czosnek,sól i pieprz. Wszystkie składniki klusek dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za wolne,dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. W garnku z szerokim dnem zagotować osoloną wodę. Do wrzątku kłaść łyżką kluski i gotować około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. kluski można ugotować dzień wcześniej. Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać smalec,dodać boczek,cebulę i przesmażyć. Do boczku i cebulki dodać kluski,wymieszać i smażyć na rumiano. Smacznego!