Sposób przygotowania:
Ogórkowa na żeberkach z ryżem
Mięso podzielić na mniejsze porcje, umyć i wrzucić do wody, pogotować. Wytworzone "szumowiny" zebrać łyżką cedzakową i dodać liście laurowe, ziela, pieprz, posolić, ew. dodać łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. W tym czasie przygotować jarzynki - wszystkie zetrzeć na tartce na dużych oczkach, włącznie z ogórkami kiszonymi. Po około 30 minutach jarzyny - bez ogórków - dodać do mięsa, po kolejnych 15 minut dodać ogórki.
Ogórki można wcześniej przesmażyć na patelni z odrobiną masła - wtedy zmiękną.
W osobnej wodzie ugotować ryż.
Gdy zupa nabierze już fajnego ogórkowego smaku (jeśli jest zbyt słaby można dodać trochę wody "spod ogórków") dodać ryż i śmietanę. Chwilę pogotować.
Ogórki można wcześniej przesmażyć na patelni z odrobiną masła - wtedy zmiękną.
W osobnej wodzie ugotować ryż.
Gdy zupa nabierze już fajnego ogórkowego smaku (jeśli jest zbyt słaby można dodać trochę wody "spod ogórków") dodać ryż i śmietanę. Chwilę pogotować.