aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Okazyjny makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

~Bardzo dobry makowiec taka inna wersja urozmaicona i bardzo pyszna. Jabłka i mak w cieście kruchym pycha!

Okazyjny makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Okazyjny makowiec

 

  • Ciasto:
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 szkl mąki
  • 1 margaryna
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szkl cukru
  • Mak:
  • 50 dag maku
  • 4 jaja
  • 10 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • ¾ szkl płynnego miodu
  • Olejek migdałowy
  • Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Dodatkowo:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Okazyjny makowiec
Ciasto: Z margaryny, mąki pszennej, proszku do pieczenia i utartej śmietany z żółtkami i cukrem zagnieść ciasto, i podzielić na dwie części. Mak: Mak sparzyć i zemleć dwa razy. Margarynę roztopić i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki połączyć i szminkować dokładnie. Jabłka Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy galaretki cytrynowe w proszku mieszamy. Studzimy. Ciasto pieczemy w całości: Ciasto- mak- okrągłe biszkopty- jabłka- ciasto kruche. Pieczmy w formie 25/36 do 55 minut w 180 minut. Dekorujemy cukrem pudrem
Okazyjny makowiec
Ciasto: Z margaryny, mąki pszennej, proszku do pieczenia i utartej śmietany z żółtkami i cukrem zagnieść ciasto
Okazyjny makowiec
Do formy wyścielonej papierem do pieczenia dajemy połowę ciasta.
Okazyjny makowiec
Na ciasto wykładamy mak i układamy jeden koło drugiego biszkopcik.
Okazyjny makowiec
Biszkopty przykrywamy smażonymi chłodnymi jabłkami.