Sposób przygotowania:
Orzechowe mini rogaliki
1. Najpierw przygotowujemy masę orzechową. Do miseczki wsypujemy mielone orzechy, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, cynamon i bułkę tartą. Dolewamy część rumu i ugniatamy palcami. Dolewamy pozostały i dalej ugniatamy, aż masa nim nasiąknie. Odstawiamy. 2. Suche drożdże wsypujemy do śmietany i mieszamy. Masło ucieramy razem z mąką. Dodajemy sól, rozbełtane jajko i śmietanę z drożdżami. Ugniatamy, aż składniki się połączą. 3. Schładzamy ciasto zawinięte w folię aluminiową około 30 minut w lodówce. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 5. Przygotowujemy foremkę do pieczenia rogalików. Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy je do foremki. Najpierw połowę, którą dogniatamy do foremki. Wypełniamy ją masą orzechową i zakrywamy drugą połową ciasta, przygniatając. 6. Pieczemy 15 minut.