Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Pałki” z kurczaka z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zawsze bardzo dobrze komponował mi się smak mięsa i drobiu z owocami – szczególnie z jabłkami .

,,Pałki” z kurczaka z jabłkami

Składniki:

,,Pałki” z kurczaka z jabłkami

 

  • 4 ,,pałki „ z kurczaka
  • 2 duże jabłka
  • majeranek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki .
  • 1 szklanka wody
  • ¼ kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub innej przyprawy typu Jarzynka )

 

Sposób przygotowania:

,,Pałki” z kurczaka z jabłkami
Zrobić pastę z sosu sojowego, pieprzu, curry, papryki, i natrzeć nią pałki kurczaka .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron kurczaka. Mięso przełożyć do garnka .Na patelnię wlać wodę i zagotować – przelać do kurczaka . Dodać ziele angielskie , liść laurowy .Jabłka pokroić w ten sposób by uzyskać 4 ,, piętki „ i 4 grube plastry .Delikatnie wyciąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić krążków i ,, piętek „. Pozostałe kawałki jabłek pokroić w kostkę ( ze skórką ) i wrzucić do duszącego się kurczaka . Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i położyć na niej krążki i ,, piętki „ jabłka .Posypać majerankiem .Chwilę smażyć , przewrócić na drugą stronę, posypać majerankiem i znów chwilę smażyć . Przykryć pokrywką i trzymać pod przykryciem minutę . Jabłka mają być lekko miękkie ale jędrne . Zdjąć je z patelni by nie nasiąkły tłuszczem .

Gdy kurczak będzie już miękki wyjąć mięso , a jabłka w sosie rozetrzeć ( można zmiksować ) i doprawić .
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie , odcedzić , wlać śmietankę i zrobić puree . Podgrzać jabłka i kurczaka .
Na każdy krążek jabłka nałożyć porcję puree ziemniaczanego ,polać łyżką sosu na to ,, piętkę „ z jabłka tworząc kapelusik ( tak lekko na bakier ). Oprzeć o to pałkę z kurczaka . Udekorować zieleniną .