Amberr8

Amberr8

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Paluszki z gulaszem wieprzowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo dobre sycące, doskonałe na obiad jednodaniowy paluszki z gulaszem wieprzowym

Paluszki z gulaszem wieprzowym

Składniki:

Paluszki z gulaszem wieprzowym

 

  • Ciasto na paluszki
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych wcześniej
  • 1 jajko
  • mąka, tyle ile zabierze
  • Gulasz
  • 1 kg mięsa wieprzowego - karkówki
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól lub wegeta lub kostka rosołowa - w zależności od upodobań
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 marchew

Sposób przygotowania:

Paluszki z gulaszem wieprzowym
Ze składników zagniatamy ciasto, dosypujemy tyle mąki , ile zabierze. Następnie dzielimy na jednakowej grubości wałeczi , delikatnie z góry przygniatamy, następnie kroimy na grubość palca. Wrzucamy na wrzątek, cześniej posolony delikatnie. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, ugotowane wyjmujemy na sito i przelewamy zimną wodą. Mięso kroimy w kostkę. Smalec roztapiamy w rondlu. Cebulę, paprykę kroimy w kostkę, marchew tzremy na tarce, czosnek zgniatamy- wszystko to wrzucamy na rozgrzany smalec. Gdy warzywa są półmiękkie dodajemy pokrojone mięso. Wszystko od razu doprawiamy przyprawami i dusimy. Gdy mięsko jest już miękkie, a warzywa się rozpływają, dolewamy wodę przegotowaną , tak , aby mięsko było troszkę na wierzchu. Rozrabiamy w szklance zimną wodę z 2 łyżkami mąki i zagęszczamy w ten sposób sos, cały czas oczywiście mieszając. Pilnujemy, aby mięsko się w tym sosie chwilkę pogotowało. Następnie nakładamy paluszki na talerz i polewamy sosem. Najlepsze do tego będą ogórki w zalewie octowej, których przepis nieomieszkam zamieścić.