Sposób przygotowania:
Paluszki z gulaszem wieprzowym
Ze składników zagniatamy ciasto, dosypujemy tyle mąki , ile zabierze. Następnie dzielimy na jednakowej grubości wałeczi , delikatnie z góry przygniatamy, następnie kroimy na grubość palca. Wrzucamy na wrzątek, cześniej posolony delikatnie. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, ugotowane wyjmujemy na sito i przelewamy zimną wodą. Mięso kroimy w kostkę. Smalec roztapiamy w rondlu. Cebulę, paprykę kroimy w kostkę, marchew tzremy na tarce, czosnek zgniatamy- wszystko to wrzucamy na rozgrzany smalec. Gdy warzywa są półmiękkie dodajemy pokrojone mięso. Wszystko od razu doprawiamy przyprawami i dusimy. Gdy mięsko jest już miękkie, a warzywa się rozpływają, dolewamy wodę przegotowaną , tak , aby mięsko było troszkę na wierzchu. Rozrabiamy w szklance zimną wodę z 2 łyżkami mąki i zagęszczamy w ten sposób sos, cały czas oczywiście mieszając. Pilnujemy, aby mięsko się w tym sosie chwilkę pogotowało. Następnie nakładamy paluszki na talerz i polewamy sosem. Najlepsze do tego będą ogórki w zalewie octowej, których przepis nieomieszkam zamieścić.
aneciulka151