Sposób przygotowania:
Pampuchy inaczej z czarno-białym sosem
Robimy zaczyn - drożdże zasypujemy łyżką cukru pudru, zalewamy ciepłym, lekko podgrzanym mlekiem i dodajemy 5 łyżek mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry, jajka, skórkę z cytryny, olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pampuchy smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru pudru. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn. Podajemy albo same, albo z sosami. Sos biało - czarny . Łyżkę masła topimy na małej patelni, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, robimy jasną słodką zasmażkę, którą zalewamy stopniowo zimnym mlekiem. Cały czas mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dzielimy go na połowę- do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao - dokładnie mieszamy. Sos kiedy dłużej stoi gęstnieje- można więc rozrzedzić go odrobiną dodatkowego mleka. Sos podajemy ciepły z gorącymi pampuchami. Smacznego!