Sposób przygotowania:
Panforte di Siena
Olejem wysmarować tortownicę i spód wyłożyć opłatkami (andrutami). Orzechy i migdały uprażyć, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać owoce kandyzowane, skórkę z pomarańczy, wiśnie oraz pozostałe owoce suszone pokrojone w drobne kawałki. Dodać kakao, startą czekoladę, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Miód i cukier włożyć do głębokiego garnka, rozpuścić i doprowadzić do wrzenia , chwilę gotować na małym ogniu. Dodać do syropu mieszankę orzechowo-owocową, szybko wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Masę przełożyć do tortownicy.Piec w temperaturze 180*C przez 50-60 minut. Ciasto ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Ciasto kroić na małe kawałki, ponieważ jest bardzo syte. W przewiewnym opakowaniu można przetrzymywać ciasto nawet kilka tygodni.
msewka