SUPERPRZEPIS

Panforte di Siena

  • 1
  • pigwa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Panforte di Siena

Panforte to toskańskie ciasto bożonarodzeniowe, rodzaj mocno korzennego piernika z dużą ilością bakalii, owoców i orzechów.

Składniki:

Panforte di Siena

 

  • 60 g orzechów laskowych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 100 g owoców kandyzowanych
  • 50 g suszonych moreli drobno pokrojonych
  • 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych
  • 5 sztuki suszonych fig drobno pokrojonych
  • 3 łyżki rodzynek
  • starta skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki wiśni bez pestek (mogą być suszone, mrożone lub z kompotu)
  • 3 łyżeczki kakao
  • 50 g mlecznej czekolady ( zetrzeć na tarce)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 15 g okrągłych andrutów lub opłatków
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Panforte di Siena
Olejem wysmarować tortownicę i spód wyłożyć opłatkami (andrutami). Orzechy i migdały uprażyć, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać owoce kandyzowane, skórkę z pomarańczy, wiśnie oraz pozostałe owoce suszone pokrojone w drobne kawałki. Dodać kakao, startą czekoladę, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Miód i cukier włożyć do głębokiego garnka, rozpuścić i doprowadzić do wrzenia , chwilę gotować na małym ogniu. Dodać do syropu mieszankę orzechowo-owocową, szybko wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Masę przełożyć do tortownicy.Piec w temperaturze 180*C przez 50-60 minut. Ciasto ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Ciasto kroić na małe kawałki, ponieważ jest bardzo syte. W przewiewnym opakowaniu można przetrzymywać ciasto nawet kilka tygodni.