PannaAmatorka

PannaAmatorka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Panierowana kostka z mintaja z sosem kop

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Panierowana ryba z pieczonymi ziemniakami

Panierowana kostka z mintaja z sosem kop

Składniki:

Panierowana kostka z mintaja z sosem kop

 

 

 

Sposób przygotowania:

Panierowana kostka z mintaja z sosem kop
Kostkę z mintaja dokładnie rozmrażamy w zimnej wodzie. Osuszamy ją bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym, z obu stron oprószamy solą i pieprzem. panierujemy najpierw w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Możemy tę czynność powtórzyć jeżeli boimy się że rybka się rozpadnie. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wcześniej ziemniaki obieramy, kroimy je w ćwiartki lub mniejsze kawałki (zależy od wielkości ziemniaków) gotujemy krótko w osolonej wodzie. (ok 3 min od zagotowania) Odcedzamy, dodatkowo solimy, pieprzymy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na ziemniakach układamy wiórki masła, pieczemy do miękkości. Rybę po usmażeniu możemy na kilka minut włożyć do piekarnika (do ziemniaków) Przygotowujemy sos. na łyżce masła podsmażamy krótko czosnek, dodajemy posiekany koperek. Wlewamy słodką śmietankę, potem kwaśną. energicznie mieszamy doprowadzając do wrzenia, nie gotujemy. Sosem polewamy ziemniaczki i rybkę.