Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Papryka faszerowana po florencku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na okazjonalną kolację

Papryka faszerowana po florencku

Składniki:

Papryka faszerowana po florencku

 

  • 5 strąków czerwonej papryki
  • Farsz:
  • 25 dag ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 żółtka 3 łyżki utartego parmezanu
  • sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia utarta marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 dag utartego selera korzeniowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 150 ml rosołu (może być z kostki)
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana po florencku
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Ryż wymieszać z masłem, natką pietruszki, żółtkiem i serem. Farszem nadziać papryki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przesmażyć na tłuszczu do "zeszklenia " cebuli. Podlać rosołem. Dodać rozdrobnione warzywa i koncentrat pomidorowy. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Całość zmiksować. Sosem tym polać faszerowane papryki. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 40 min.

Tagi:

ryż sosy papryka