Papryka faszerowana z korkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie chociaż w przyrządzeniu proste, może być podane na uroczysty obiad (+ryż + sos), a także na kolację z białym pieczywem.

Papryka faszerowana z korkiem

Składniki:

Papryka faszerowana z korkiem

 

  • 8-10 strąków papryki;
  • 0,5-0,75 kg mięsa mielonego chudego, może być drób;
  • ¾ szklanki kaszy kukurydzianej;
  • 1 szkl ciepłej wody;
  • 1-2 łyżeczki maggi(sosu sojowego);
  • sól, pieprz zielony, papryka słodka;
  • 1 jajko;
  • 5-6 ząbków czosnku;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 3-4 cienkie parówki;
  • 1 kostka bulionu wołowego lub grzybowego;
  • ok 2 szklanek przegotowanej wody;
  • naciowego), do dekoracji; bazylia, oregano, zioła przyprawowe, chili mielone lub > PASTA CHILI. > https://gotujmy.pl/pasta-chili,przepisy,35337.html

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana z korkiem
Paprykę oczyść z nasion przez otwór po usuniętym ogonku. Trudne ale tak trzeba. Ponakłuwaj kilka razy paprykę wykałaczką. Kaszkę zalej 1 szkl. letniej wody na 5 minut i dodaj do mięsa,łącznie z poz. 2-10 zrób farsz (czosnek przez praskę, cebulę zetrzyj na tarce), dodaj zioła wg uznania, po dokładnym wymieszaniu faszeruj paprykę, uważając by nie popękała. Parówki potnij na 3-4 cm "korki", które natnij po obu końcach na krzyż ok 1 cm i wciśnij "korki" do połowy ich długości w otworek w papryce. Ustaw "korkami" do góry w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, polej bulionem rozpuszczonym w 2 szkl. wody, przykryj, wstaw do piekarnika (najlepiej już gorącego) i pozostaw na ok 1 godz. w temp 170°C (z termoobiegiem). W "korki " wetknij dekorację z natki lub listka selera. Podaj z ryżem i sosem podanymi w odrębnych przepisach: Patrz> "Sos uniwersalny". Patrz > "Ryż grzybowy".