matri13

matri13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 55]

Papryka po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis dostałam od znajomej..pierwszy raz jadłam u niej i nie mogłam się najeść:)

Papryka po grecku

Składniki:

Papryka po grecku

 

  • 4 duże papryki
  • 8 pomidorów
  • Farsz:
  • 1/2kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • sól
  • pieprz
  • 1jajko
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki suszonej bazylii(lub łyżeczka świeżej)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka po grecku
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie,posypać mieloną papryką,dodać mięso,wymieszać i smażyć ok.10 minut.Zdjąć z ognia,przestudzić.Rodzynki sparzyć,osączyć i zalać winem.Przykryć i odstawić.Oliwki pokroić w cienkie paseczki i razem z rodzynkami,orzechami,natką i jajkiem dodać do mięsa.Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.Pomidory sparzyć i obrać,pokroić na ćwiartki.Z papryki odciąć górne części z ogonkami,delikatnie usunąć gniazda nasienne.Napełnić papryki farszem,ustawić w naczyniu żaroodpornym,obłożyć ćwiartkami pomidorów,posypanych bazylią,polać stopionym masłem.Zapiekać około 40 minut.