Sposób przygotowania:
Papryka z grzybami i kaszą gryczaną
Grzyby wypłukałam, zalałam gorącą wodą, a kiedy zmiękły, postawiłam na palniku, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam około 15 minut. Odsączyłam zachowując wodę, przestudziłam i pokroiłam w kosteczkę. Kaszę gryczaną wypłukałam na sicie, przełożyłam do rondelka, zalałam szklanką wody pozostałą po gotowaniu grzybów (jeśli jest jej za mało, uzupełnić wodą), posoliłam i dodałam łyżeczkę oleju. Ugotowałam kaszę na sypko pod przykryciem, na płytce ochronnej. Wystudziłam i przełożyłam do miseczki. Do kaszy dodałam pokrojone grzyby, jajko, suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Papryki umyłam, przekroiłam wzdłuż na pół, osunęłam ze środka pestki i białe błonki, ale pozostawiłam ogonki. Od wewnątrz oprószyłam papryki solą. Do każdej takiej „miseczki” nałożyłam farsz z kaszy gryczanej, ułożyłam je w żaroodpornym naczyniu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termo obiegiem na 25 minut. Po tym czasie wyjęłam, na każdą połówkę papryki położyłam plaster wędzonego sera i ponownie wstawiłam do piekarnika na 5 minut. Potrawę podałam z sosem pomidorowo-warzywnym przygotowanym wg przepisu https://gotujmy.pl/sos-pomidorowo-warzywny-z-paprykowa-nuta,przepisy-pomidory-przepis,159393.html