Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Papryki faszerowane dla Bożenki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bezmięsna wersja faszerowanych papryk.

Papryki faszerowane dla Bożenki

Składniki:

Papryki faszerowane dla Bożenki

 

  • Bezmięsna wersja faszerowanych papryk.
  • Czas :1 godzina
  • Składniki :
  • 8 różno kolorowych papryk ( dużych )
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 paczka makaronu ryżowego Tagliatelle
  • 2 cebule ( użyłam cukrowe )
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki Sosu chili Kieleckiego ( lub pikantnego ketchupu )
  • 2 kostki bulionu grzybowego Knorra
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 4 plasterki sera żółtego do tostów
  • 2 płaskie łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane dla Bożenki
Z papryk ściąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne .
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulę .Dodać pokrojone pieczarki i smażyć na rumiano . Posypać rozkruszonymi mini kostkami czosnkowymi Knorra . Dodać Sos chili .
Makaron pokruszyć i zalać wrzątkiem , wrzucić kostki grzybowe Knorra . Przykryć i zostawić na 10 minut. Odcedzić . pokroić i wymieszać z farszem . Dodać jajko i bułkę tartą , pokrojony ser . Dobrze wyrobić masę , doprawić pieprzem mielonym .
Napełnić papryki. Ułożyć w natłuszczonym szkle żaroodpornym. Przykryć . Wstawić do zimnego piekarnika , nastawić temperaturę na 180 * C i piec 30 minut.
Podawać z sosem np pomidorowym .